Produkty
RYŻ
Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. To idealny produkt do przygotowania smacznych i wartościowych posiłków. Jest obecny w kuchniach całego świata, przy czym w wielu z nich (kraje azjatyckie) jest podstawowym pożywieniem. Stosuje się go w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych.
Szeroko wykorzystywane są również jego właściwości kosmetyczne.
Główne cechy ryżu:
- dobre źródło energii
- niska zawartość tłuszczu i soli (bez minerałów cholesterolowych, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, żelaza, witaminy D, wapnia i błonnika)
- brak glutenu (nie wywołuje reakcji alergicznych)
- bez dodatków i konserwantów (zdrowa i zbilansowana dieta)
- zawiera węglowodany w postaci skrobi (skrobia pobudza rozwój pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym)
MĄKA RYŻOWA
Mąka ryżowa jest wytwarzana z połamanych, ale w pełni wartościowych ziaren ryżu.
Główne cechy:
- brak glutenu (nie wywołuje reakcji alergicznych)
- zdrowa dieta (dużo węglowodanów, mniej tłuszczu, prawidłowa zawartość białka, niska zawartość soli)
- dobra absorbcja płynów
- lekkostrawność
Zastosowanie:
- pudding ryżowy,
- śniadaniowe płatki ryżowe,
- produkty do pieczenia,
- zagęszczacz do zup/sosów (dodatek do panierowania)
KASZE
Kasza to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Kasza to nasiona zbóż, które są oczyszczone z niejadalnych części ziarna. To zdrowy, pożywny. lekkostrawny produkt, zawierający białko, skrobię, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wysokie wartości odżywcze czynią z kasz doskonałą alternatywę dla makaronu, ryżu czy ziemniaków.
Główne cechy kasz:
- wysoka wartość odżywcza (produkt pełnoziarnisty),
- duża zawartość błonnika (reguluje proces trawienia, ma niski indeks glikemiczny, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi),
- dobre źródło magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B.
Rodzaje kasz:
- jęczmienna,
- jaglana,
- gryczana,
- kuskus,
- bulgur
STRĄCZKI
Nasiona roślin strączkowych są znane ludzkości od lat, stanowiąc w diecie człowieka jeden z najstarszych pokarmów. Strączki są bardzo odżywczą grupą produktów, które posiadają szereg udowodnionych, korzystnych właściwości prozdrowotnych. Są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi.
Wspólne cechy strączków:
- bogate źródło łatwo przyswajalnego białka (20-26% w nasionach suchych),
- bardzo duża zawartość błonnika,
- zawierają dużo wapnia, potasu i folianów
Rodzaje:
- groch,
- fasola (różne odmiany),
- ciecierzyca,
- soczewica (różne odmiany)
MIXY
Mieszanki stanowią wyjątkową kompozycję ziaren, warzyw i przypraw, z których w prosty sposób można przygotować pyszny, pożywny i pełnowartościowy posiłek.